در شرایط بد اقتصادی موجود که گریبانگیر کارمند، کارگر، مهندس یا حتی مدیر یک کسب و کار خصوصی شده است، یافتن راهکارهای اجرایی که بتواند تا حدی اوضاع نابسامان اقتصادی را سامان بخشیده یا حتی از بدترشدن شرایط جلوگیری نماید، بیش از پیش احساس می شود.
راهکارهای کسب و کار امن در بحران های اقتصادی
بازار حمل و نقل نیز از این مشکلات مستثنی نیستند؛ چرا كه شرکت ها - چه خصوصی و چه دولتی اگر در وضعیت بد مالی قرار بگیرند محصولی برای حمل و نقل نخواهند داشت. و یا در بهترین شرایط محصول و خدمات کمتری نسبت به قبل مجبور هستند که ارائه دهند.
شاید از اولین تصمیماتی که اکثر شرکت ها در مواجهه با بحران مالی اتخاذ می نمایند، لغو قرارداد چند راننده برای حمل و نقل برای کاهش هزینه ها باشد و استفاده از چند نیروی محدود برای انجام خدمات حمل و نقل.
شاید ضرب المثل «هر سربالایی، سرازیری هم دارد» مصداق خوبی برای شرایط سخت موجود باشد. پس باید خودمان فرشته نجات خودمان باشیم. در شرایط بحران مالی، مدیران همواره سعی دارند نسبت به کاهش هزینه ها و افزایش درآمدها اقدام نمایند تا شاید توازن بین این دو فاکتور، آنها را از منجلاب ورشکستگی برهاند.
در این مقاله سعی داریم تا راه حل های عملی و در عین حال مقتضی را برای شما شرح دهیم.
صحبت کردن با کارمندان
پرسنل شما، شرایط را بهتر درک خواهند کرد و با تمامی توان نسبت به کمک یا یافتن راه حل اقدام می كنند پس در اولین قدمی که باید بردارید، صحبت کردن با کارمندان در رابطه با اوضاع سخت موجود و درخواست همکاری و همدلی از آنها برای گذر از این سختی ها است.
بهینه سازی روند تولید
با بازبینی رویه های تولید، می توانید نقاط ضعف را شناسایی نموده و نسبت به تولید محصولات با کیفیت، در زمان کوتاه تری اقدام نمایید. با این استراتژی، هزینه های پشتیبانی کاهش یافته و در زمان کمتری می توانید هزینه های بیشتری را کاهش دهید.
کاهش هزینه های جاری
مصرف برق، ملزومات کمتر و حتی استفاده کمتر از کولر در ساعاتی از روز که هوا خوب است و هم چنین کاهش هزینه های ایاب وذهاب، برگزاری سمینار و جشن های پرخرج و... می تواند در صرفه جویی قسمت عمده ای از هزینه ها نقش داشته باشند.
منابع انسانی، ادامه یا تعدیل
شاید در شرایط بد اقتصادی، اولین چیزی که برای جلوگیری از افزایش هزینه ها به نظر می رسد، تعدیل نیرو باشد. این كار باعث می شود در منابعی مانند حقوق، مزایا، بیمه و ... صرفه جویی نمایید. اما به یاد داشته باشید که در حد امکان از این روش در آخرین مرحله -که دیگر توان ایجاد توازن بین هزینه و درآمد را ندارید- استفاده کنید.
به یاد داشته باشید هیچ گاه نسبت به عدم پرداخت حقوق و مزایایی مانند بیمه اقدام نکنید. چنانچه پرسنل انگیزه و رضایت کافی نداشته باشند، قطعاً کیفیت عملکرد آنها کاهش یافته و بالطبع، کیفیت نرم افزار نیز کاهش خواهد یافت. در نهایت این روند باعث نارضایتی مشتریان خواهد شد که نه تنها باعث افزایش هزینه پشتیبانی كه حتی شاید موجب لغو قرارداد شود.
تولید متمرکز یا توزیع شده
شاید بتوانید با یافتن شرکاء حقیقی یا حقوقی، بخشی از فرآیند تولید را به آنها بسپارید تا با صرف هزینه کمتری نسبت به تولید اقدام کنند. همیشه در بازار، شرکت های کوچک و با انگیزه ای وجود دارند که می توان بخشی از تولید را به ایشان سپرده و درآمد حاصله را به اشتراک گذاشت. حتی با این شرایط نیز، برنده خواهید بود، چرا که با هزینه کمتر، درآمدی کسب نموده اید.
پشتیبانی یا عدم پشتیبانی
سعی کنید رویه های پشتیبانی را سر و سامان دهید. نسبت به قراردادها دقت و حساسیت بیشتری داشته باشید. اگر تا به حال خدمات پشتیبانی را برای شرکت هایی که قرارداد ندارند انجام داده اید یا بیش از قرارداد نسبت به پشتیبانی اقدام نموده اید، همه باعث تحمیل هزینه به شرکت شده اند.
شاه کلید بازاریابی و فروش
در این دوران، به مقوله بازاریابی توجه ویژه ای داشته باشید. برای این که بتوانید از دوران بحران خارج شده و حتی در زمان بحران با مشکلات دست و پنجه نرم کنید، می بایست واحد بازاریابی و فروش قوی داشته باشید. از جمله فرآیندهایی که می توانید انجام دهید، بازبینی یا حتی ایجاد روندهای تبلیغاتی به روز، اما جذاب است كه بتواند تا حد امکان ویژگی های محصولات را برای مشتریان شفاف نماید.
و نکته آخر: همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد شرکت های حمل و نقل در بحران اقتصادی شکننده تر از بقیه کسب و کارها هستند و برای جلوگیری از ماندگاری در شرایط سخت مالی و رکود کاری در شرکت و سازمان حمل و نقل خود، درست مثل باقی مشاغل، باید در اولین قدم هزینه های مازاد را کاهش دهید.
کاهش مصرف سوخت هر خودرو با استفاده از سیستم مدیرت ناوگان تاثیر بسزایی در کاهش هزینه های سازمان و شرکت حمل و نقل خواهد داشت و یا راهکار تعمیر و نگهداری خودروها که بعد از مصرف سوخت، بالاترین هزینه را در شرکت های حمل و نقل دارد، فقط کافیست با در نظر گرفتن شرایط فنی خودرو و بررسی های به موقع قطعات خودرو طبق زمانبندی سیستم مدیریت ناوگان هزینه های تعمیر و نگهداری خودرو ها را کاهش دهید.