امروز : دوشنبه , ۱۰ دی ۱۴۰۳

درباره اینترنت اشیاء بیشتر بدانید

اینترنت اشیاء به مفهوم پایه ای اتصال تمام دستگاه ها به اینترنت و نیز به یکدیگر اشاره می کند، از تلفن های شخصی و دستگاه های قهوه ساز و چای ساز گرفته تا ماشین های ظرفشویی، هدفون ها، روشنایی ها، و ابزار های پوشیدنی و تقریباً هر چیزی که فکرش را بکنید.

اینترنت اشیا چیست؟

موارد زیادی هستند که برای توضیح اینترنت اشیاء باید درمورد آنها هم صحبت شود، اما برای اینکه به زبان ساده تری درباره اینترنت اشیا صحبت کنیم از موارد پیچیده صرف نظر میکنیم. از زمانی که اینترنت باند پهن بطور گسترده ای قابل دسترس شد و هزینه ی اتصال به اینترنت کاهش یافت، دستگاه ها و ابزار های بیشتری با قابلیت های وای-فای طراحی و تولید شدند.

حقیقتاً اینترنت اشیاء چیست؟

اینترنت اشیاء به مفهوم پایه ای اتصال تمام دستگاه ها به اینترنت و نیز به یکدیگر اشاره می کند، از تلفن های شخصی و دستگاه های قهوه ساز و چای ساز گرفته تا ماشین های ظرفشویی، هدفون ها، روشنایی ها، و ابزار های پوشیدنی و تقریباً هر چیزی که فکرش را بکنید.

همانطور که گفتیم، هر دستگاهی کلید خاموش و روشن شدن داشته باشد، میتواند بخشی از اینترنت اشیاء باشد. اینترنت اشیاء در واقع شبکه ای عظیم از اجزای متصل به اینترنت و نیز بهم متصل است که این اجزا می تواند شامل افراد نیز باشد. 

چگونه دستگاه‌ها از طریق اینترنت اشیا به‌هم متصل می‌شوند؟

اینترنت اشیا برای متصل کردن هزاران دستگاه‌ به‌هم و به‌اشتراک‌گذاری داده بین آن‌ها، از روش‌های مختلفی بهره می‌گیرد؛ دفاتر کاری و خانه‌ها به‌طور معمول برای اتصال دستگاه‌ها، از وای‌فای یا بلوتوث استفاده می‌کنند. گفتنی است که دو مورد یاد شده، محبوب‌ترین روش‌ها برای عملی‌کردن این کار هستند.

چه کارهایی را می‌توان با اینترنت اشیا انجام داد؟

واقعیت این است که توانایی‌های اینترنت اشیا برای عملی‌کردن کارهای مختلف، فراتر از آن است که خیلی‌ها تصور می‌کنند. فناوری اینترنت اشیا در زمینه‌های مختلفی مورداستفاده قرار می‌گیرد و توانایی این را دارد که انجام کارهای گوناگون را برای انسان‌ها ساده کند.

خانه‌های هوشمند

عبارت «خانه‌ی هوشمند» به‌بیانی ساده، یعنی اتصال یک خانه و لوازم داخلی آن به‌هم، از طریق اینترنت به شکل کاملا خودکار. برای مثال: اگر در خانه‌‌ی هوشمند خود از لامپ‌های متصل‌شده به اینترنت اشیا استفاده کنید، این لامپ‌ها می‌توانند زمان خروج شما از خانه یا حتی اتاق‌ها را تشخیص دهند و این یعنی دیگر لازم نیست نگرانِ خاموش کردن لامپ‌ها پیش از خروج از خانه باشید؛ چرا که به‌لطف وجود IoT، لامپ‌ها خود به خود خاموش می‌شوند.

کاربرد مهم دیگر، این است که می‌توانید از طریق دستگاه کنترل‌کننده (نظیر گوشی هوشمند) به‌راحتی در گوشه‌ای از خانه بنشینید و لامپ‌ها را خاموش و روشن کنید؛ نکته‌ی جالب اینجا است که از لحا‌ظ تئوری حتی اگر آن سرِ دنیا هم باشید، می‌توانید به‌راحتی از طریق دستگاه خود، لامپ‌های خانه را کنترل کنید! این قابلیتِ مهم می‌تواند باعث امنیت هرچه بیشتر خانه به‌هنگام خالی بودن آن شود؛ برای مثال، شما می‌توانید شب‌ها با گوشی خود، لامپ‌های خانه را روشن کنید تا اطرافیان فکر کنند که در خانه حضور دارید و فکر ورودِ بی‌اجازه به‌خانه‌ی شما به سر سارقان نزند.

سیستم‌های امنیتی خانه

کاربران می‌توانند به‌راحتی، دوربین‌های مداربسته را به‌صورت ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته، از طریق اینترنت اشیا کنترل کنند و خیالشان از بابت امنیت خانه راحت باشد.

کاربر همچنین می‌تواند با نصب دوربین و میکروفون در جلوی خانه‌اش، قبل از باز کردن در، از طریق میکروفون با افرادِ جلوی خانه صحبت کند و آن‌ها را ببیند.

یکی دیگر از ویژگی‌های کاربردی و جالب، این است که کاربران می‌توانند از درهایی که به‌صورت خودکار باز و بسته می‌شوند نیز در خانه‌ی خود استفاده کنند. این درها برای باز و بسته شدن، از یک‌سری حسگر ویژه استفاده می‌کنند که در آن‌ها تعبیه شده است.

صنایع وابسته به اینترنت اشیا

    سلامتی
    ساخت‌‌وساز
    حمل‌‌و‌نقل
    بانک‌ها
    خدمات غذایی
    اکتشاف نفت
    زراعت
    ساختمان‌های هوشمند

و...

 

امنیت اینترنت اشیا

یکی از اصلی‌ترین مواردی که همواره در مورد اینترنت اشیا مطرح می‌شود، بحث امنیت آن است. از آنجایی که در این فناوری، دستگاه‌های زیادی از طریق اینترنت به‌هم متصل می‌شوند، هک‌شدن آن‌ها می‌تواند ضررهای جبران‌ناپذیری را نظیر لو رفتن اطلاعات حساس شخصی و اقتصادی، به‌همراه داشته باشد.

همواره دو دلیل برای راحتیِ هک‌شدن دستگاه‌های مبتنی بر اینترنت اشیا مطرح مطرح می‌شود: مورد اول این‌ است که دستگاه‌های یادشده از طریق اینترنت به‌هم متصل شده‌اند و اینترنت هم در حالت کلی در معرض خطرِ هک قرار دارد. مورد دوم این است که بسیاری از دستگاه‌های مبتنی بر این فناوری، توسط شرکت‌های بعضا کوچک ساخته شده‌اند و این شرکت‌ها، منابع و زمان کافی را برای قرار دادن ساختارهای امنیتی قدرتمند در دستگاه‌هایشان نداشته‌اند.

اینترنت اشیا می‌تواند در آینده‌ای نزدیک به یکی از تحولات عظیم در حوزه‌ی فناوری تبدیل شود و نحوه‌ی زندگی کردن ما را از جهات زیادی، دستخوش تغییر کند.

 

منبع: زومیت