یکی از جدیدترین مباحث مورد توجه دانشمندان جهت شناسایی افراد یا کالاها استفاده از سیستم شناسایی با استفاده از فرکانس رادیویی یا RFID میباشد.
کاربردهای RFID
به فناوری که از آن برای شناسايی اشياء، انسان و حیوانات استفاده می شود Auto ID می گویند. هدف سيستم های شناسايی خودکار: افزایش کارآيی ، کاهش خطاء ورود اطلاعات و آزاد سازی زمان کارکنان برای انجام کارهای مهمتر است. یکی از جدیدترین مباحث مورد توجه دانشمندان جهت شناسایی افراد یا کالاها استفاده از سیستم شناسایی با استفاده از فرکانس رادیویی یا RFID میباشد.
آشنایی با RFID
RFID یا Radio Frequency Identification سامانه شناسایی بی سیمی است که اطلاعات را بین یک Tag (کالا، شئ، کارت و…) و یک Reader( بازخوان) منتقل میکند. اصولاً به هر سیستمی که قادر به خواندن و تشخیص اطلاعات افراد یا کالاها باشد سیستم شناسایی یا Identification System گفته میشود.
شناسهها Tag وسیله شناسایی متصل شده به کالایی است که ما میخواهیم آن را رد یابی کنیم و بازخوانها Readerها وسایلی هستند که حضور شناسهها را در محیط تشخیص داده و اطلاعات ذخیره شده در آنها را بازیابی میکنند. با توجه به اینکه این سیستمها بر مبنای تغییرات امواج مغناطیسی یا فرکانسهای رادیویی کار میکنند، جهت تقویت سیگنالهای موجود در محیط گاهی اوقات از آنتن (تقویت کننده سیگنال) نیز استفاده میشود.
انواع Tag
برچسبها از دو بخش اصلی تشکیل شدهاند که بخش اول یک آنتن ماکرواستریپ بوده و بخش دوم یک چیپ الکترونیکی میباشد.Tag ها انواع گوناگونی دارند، امّا میتوان آنها را به دو دستهٔ عمده تقسیم کرد
Tag Passive یا غیر فعّال
Tag Active یا فعال
تگهای غیر فعّال: باتری ندارند و انرژی لازم برای ارسال اطلاعات خود را از Reader تأمین میکنند ، با ارسال امواجی از Reader به Tag ، پردازنده تگ با انرژی این امواج، بیدار شده و دستور دریافتی از سوی Reader را پردازش میکند و نتیجه را به Reader مخابره میکند.معمولاً برد تگهای غیرفعال از چند سانتیمتر تا چند متر است.
تگهای فعال: انرژی لازم برای پردازنده و ارسال امواج به سمت آنتن را از باتری همراه خود تأمین میکنند. بدین ترتیب برد این تگها در برخی موارد تا چند صد متر هم میرسد. قیمت این Tag ها چندین برابر تگهای غیرفعال است.
پارامتر مهم در انتخاب Tag Active، طول عمر باتری است، چرا که پس از اتمام باتری، شما اغلب مجبور خواهید شد خود تگ را تعویض کنید و این باعث افزایش هزینههای میگردد.
قابلیت و مشخصات برچسب های RFID
Tagهای سامانه RFID هر کدام دارای یک کد منحصر به فرد (ID) هستند، هیچ دو برچسبی در دنیا ID یکسان ندارند.
همانطور که پیشتر گفته شد tag ها از یک چیپ و یک آنتن مایکرواستریپ تشکیل شده است، و در بخش چیپ الکترونیکی برچسبها یک فرستنده و یک گیرنده امواج رادیویی به همراه مدارهای پردازشگر الکترونیکی قرار دارد. و در برخی دیگر حافظه هم قرار داده می شود، بطوریکه هرنوع اطلاعات مربوط به کنترل و دسترسی میتواند مستقیماً روی برچسب و درحافظهٔ آن نوشته شود. در این صورت این برچسب درست مانند یک شناسنامهٔ الکترونیکی عمل خواهد کرد.
برخی Tagها قابلیت مجهز شدن به انواع حسگر را هم دارند :
برچسب های مجهز به حسگر حرارتی: میتوانند نمودار دمای محصولات فاسد شدنی را در کل چرخه عرضه (به طور معمول این اقلام در تمام مراحل عرضه باید در دمای پایین نگهداری شوند) ثبت کنند.
برچسب های مجهز به حسگر شتاب: میتواند تکانهای را که در ضمن حمل ونقل به کالا وارد میشود را ثبت نماید برچسب های مجهز به حسگر رطوبت: میتواند میزان رطوبت محیط را اندازهگیری و ثبت کند.
سیستم هوشمند پارک خودروی مبتنی بر فناوری RFID:
برچسبهای RFID نصب شده روی وسیلهی نقلیه این امکان را فراهم میکنند تا حق ورود و خروج خودرو به صورت خودکار شناسایی شده و دادههای مرتبط با آن را به نرم افزار ارسال کند. در زمینهی پرداخت مشتری نیز برچسب RFID میتواند بهعنوان یک کارت اعتباری عمل کرده و عملیات پرداخت را انجام دهد. با این امکانات، ورود و خروج از پارکینگ برای راننده تسهیل شده و باعث ارتقاء سطح خدمات رسانی و گنجایش فضای پارکینگ خواهد شد.
برای بررسی عملکرد یک راننده در ناوگان حمل و نقل هم میتوان از فناوری RFID بهره برد، به این شکل که برای هر راننده یک Tag تعریف کرد و خودرو فقط با ارتباط برچسب مخصوص هر راننده با Reader خودرو روشن شود
با استفاده از این تکنولوژی شما میتوانید ....
RFID، می تواند یکی از بهترین روش ها برای جمع آوری و ثبت خودکار داده ها برای صنعت حمل و نقل باشد. پیشرفت های اخیر در تکنولوژی و روش های پیشرفته پردازش سیگنال، باعث کاهش قیمت سیستم RFID و امکان استفاده از آن در گستره وسیعی از کاربردها، خصوصا در زمینه زنجیره تامین و لجستیک گردیده است.