امروز : یک شنبه , ۰۲ دی ۱۴۰۳

فناوری اینترنت اشیاء

فناوری اینترنت اشیاء با فلسفه دریافت، ثبت و ارسال اطلاعات توسعه یافته‌است. در این میان فرآیند ارسال داده‌ها در فناوری اینترنت اشیاء نیازی به تعامل «انسان با انسان» یا «انسان با رایانه» نخواهد داشت و داده‌ها به صورت اتوماتیک و بر اساس تنظیمات انجام شده و در زمان‌های مشخص (معمولاً به‌صورت دائم و لحظه‌ای) ارسال می‌گردند.

فناوری اینترنت اشیاء چیست؟

اینترنت اشیاء Internet of Things ‪(IoT) فناوری است که در آن برای هر موجود و شیء (انسان، حیوان و یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق اینترنت یا اینترانت، فراهم می‌گردد. در واقع اینترنت اشیاء به معنی یک شبکه جهانی از اشیاء مرتبط بهم است که هر کدام آدرس مختص به خود دارند و بر اساس قراردادهای استاندارد شده‌ای با یکدیگر در ارتباط هستند.

 با این‌که فعالیت در حوزه‌ی فناوری اینترنت اشیاء از اوایل دهه ۹۰ میلادی آغاز شد، اما این اصطلاح را کوین اشتون در سال ۱۹۹۹ ارائه کرد تا به عنوان انقلاب صنعتی نسل چهارم روز به روز جای خود را در بازار تکنولوژی بیشتر باز کند و هرروز شاهد رشد بیشتری از نقش اینترنت اشیا در صنعت و زندگی روزمره باشیم.

فناوری اینترنت اشیاء با فلسفه دریافت، ثبت و ارسال اطلاعات توسعه یافته‌است. در این میان فرآیند ارسال داده‌ها در فناوری اینترنت اشیاء نیازی به تعامل «انسان با انسان» یا «انسان با رایانه» نخواهد داشت و داده‌ها به صورت اتوماتیک و بر اساس تنظیمات انجام شده و در زمان‌های مشخص (معمولاً به‌صورت دائم و لحظه‌ای) ارسال می‌گردند. فناوری اینترنت اشیا نقش بسیار مهمی در دنیای کارآفرینان بازی می‌کند. کسب و کارهای متعددی بر محور این فناوری راه‌اندازی شده‌اند.

نمونه هایی از نقش فناوری اینترنت اشیاء

خانه هوشمند:

خانه هوشمند برای این در رده اول قرار گرفته است که کمپانی های زیادی در زمینه خانه هوشمند نسبت به دیگر حوزه های اینترنت اشیاء فعالیت می کنند.

فناوری های پوشیدنی هم جزو مباحث داغ در اینترنت اشیاء هستند.

شهر هوشمند:

از مدیریت ترافیک تا امنیت شهری و هر هوشمند سازیی که بتواند زندگی شهری را راحت تر کند از اهمیت بالایی برخوردار است برای همین شهر هوشمند در رده بالایی از کارایی های اینترنت اشیاء قرار میگیرد

خودروهای متصل به اینترنت:

اینترنت اشیا، خودروها را قادر می‌سازد نه تنها با یکدیگر بلکه با مراکز کنترل ترافیک و عابرین پیاده در اطراف خود ارتباط برقرار کنند. که نتیجه آن کارایی سیستم‌های حمل ‌و ‌نقل، کاهش ترافیک، دریافت پیام‌های ترافیکی، پیشنهاد‌های زیرساختی، هشدارهای خطر برای در امان ماندن از تصادفات و... خواهد بود. در حوزه حمل و نقل (زمینی، هوایی و ریلی ) اتصال دستگاه های کم مصرف، می تواند منافع مالی برای شرکت ها ، سازمان ها و برای مصرف کنندگان داشته باشد.

برای مثال: پیدا کردن جای پارک خودرو در یک شهر شلوغ زمان بر و ترافیک ساز است. اینترنت اشیا بیش از پیش سرعت نوآوری در حوزه حمل و نقل را افرایش داده است، درنظر بگیرید نصب یک سنسور که می تواند جای مناسب پارک خودرو را نمایش دهد چه کمک مفیدی به راننده، پلیس راهور و مسئولان پارکینگ ها در بهره وری بیشترخواهد کرد.

بیشتر خودروها در حال حاضر قابلیت نصب سنسورهای مختلف را دارند. نرم افزار ویالون و سخت افزارهایی که شرکت گیتی گستر میتواند در اختیار شما قرار دهد با در نظر گرفتن راهکارکاهش هزینه های تعمیر و نگهداری خودرو و همچنین کاهش هزینه مصرف سوخت به شما کمک میکند که رانندگی ایمن تری داشته باشید و هم هزینه های مربوط به خودرویتان را مدیریت کنید. این دستگاه ها ( سنسور ها ، ماژول ها و...) در واقع می تواند به هر خودرویی متصل شود و در کنار یک اپلیکیشن موبایل می توانند در تشخیص مشکلات موتور، نمایش اطلاعات سفر، مسافت پیموده شده و حتی درخواست کمک هنگام تصادف به شما کمک کنند.

استفاده از فرکانس های رادیوئی مانند فناوری‌ NFC به دلیل هزینه کم و پشتیبانی قوی به ‌عنوان یک فناوری پیشرو برای اینترنت اشیاء استفاده می شود.

پیشرفت تکنولوژی سنسورها باعث تولید سنسورهای کوچکتر، ارزانتر و دقیقتر می‏ شود که  انرژی کمتری مصرف می‌کنند و تکنولوژی‌های مکان یابی ، رهیابی و مدیریت ناوگان را فراهم می سازد. اینترنت اشیاء هم مجموعه ای از همین تکنولوژی هاست.

فناوری اینترنت اشیاء


عموما دو حالت مختلف برای ارتباطات اشیاء تعریف می‌کنند:

1-شیء به انسان : این ارتباط کنترل از راه دور اشیاء توسط انسان و ارسال گزارشات اشیاء به انسان شامل موقعیت، وضعیت و اطلاعات سنسور است.

2- شیء به شیء: اشیاء بدون دخالت و واسطه انسان با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. این اشیاء می‌توانند در صورت نیاز پیام‌هایی به انسان صادر نمایند.


سه اصل اساسی فناوری اینترنت اشیاء

1) شناسایی اشیاء هوشمند

2) ارتباط اشیاء با محیط

3) ارسال اطلاعات مورد نیاز به استفاده‌کنندگان